Yapay Zeka Destekli Tarım Analiz Platformu
-
+90 538 949 4254
-
+90 538 949 4254
Crop map haritası üzerinden ekili mi değil mi şeklinde kontroller yapılarak verimli tarım yönetimi için temel bilgiler
Bitki ekim (Crop map) ile
Amaç: Agrovech’in geliştirdiği yapay zeka sistemini kullanarak tarım arazilerinde ekili alanları tespit etme yeteneğini değerlendirmektedir. Crop map haritası üzerinden ekili mi değil mi şeklinde kontroller yapılarak verimli tarım yönetimi için temel bilgiler sağlanmıştır.
Drone ile 260 Km tarama ve 4 saat havada kalınabilmektedir.
Bu kapsamda uygun kamera entegrasyonu ile taramalar gerçekleştirilebilecektir.
İnsansız hava aracının entegrasyonu için Agrovech bünyesinde çalışma yapılacaktır.
Bitki Ekim Analizi
Agrovech, tarımsal verimliliği artırmak ve çiftçilere daha iyi karar alma süreçleri sunmak amacıyla çeşitli ileri teknoloji hizmetler sunmaktadır.
Bu hizmetler arasında yer alan yüksek çözünürlüklü drone haritalama hizmeti, her ay bir kez gerçekleştirilen drone taramaları ile çiftçilere alanlarının detaylı haritalarını sağlar.
Bu haritalara web tabanlı platform ve mobil uygulama üzerinden anlık olarak erişilebilmektedir.
Çift tarih arası karşılaştırma imkanı sayesinde, çiftçiler iki farklı tarih arasındaki gelişimleri analiz edebilir ve ilaçlama ile gübrelemenin etkilerini görsel olarak detaylı bir şekilde inceleyebilirler. Haftalık olarak sunulan drone izleme hizmeti, düşük çözünürlüklü uydu taramaları ile geniş alanlarda 3 metreye kadar çözünürlükle takip ve analiz imkanı sunar.
Ayrıca, ilaçlama ve gübrelemenin etkilerinin detaylı raporlaması yapılmakta, sub-cm çözünürlükteki drone ve 3m çözünürlükteki uydu etkileşimleri incelenmektedir.
Bu hizmetler, çiftçilere tarım arazilerinin durumu hakkında derinlemesine bilgi sağlar ve verimliliklerini artırmak için gerekli müdahaleleri yapmalarına yardımcı olur.
Crop map ile
Drone görüntülerinden elde edilen veriler kullanılarak tarım arazilerinin yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilmiştir.
Yapay zeka algoritmaları, görüntüler üzerinde nesne tespiti ve sınıflandırma işlemlerini gerçekleştirerek ekili ve ekili olmayan alanları belirlemiştir.
Algoritmalar tarafından elde edilen sonuçlar incelenmiş, ekili ve ekili olmayan alanlar harita üzerinde işaretlenmiştir.
Elde edilen sonuçlar rapor haline getirilmiş ve çiftçilere sunulacak bilgilendirici bir rapor oluşturulmuştur.
Tüm bu süreçleri web tabanlı platform ve mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak takip edebileceksiniz. Bu sayede tarlanızın durumu hakkında her an bilgi sahibi olacak ve stratejik kararlarınızı daha bilinçli bir şekilde alabileceksiniz.
Bitki ekim (Crop map) ile
NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), bitki örtüsünün sağlığını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir ölçüttür. NDVI analizi, bitkilerin fotosentez yapma yeteneğini yansıtan ve bitki örtüsünün sağlığını belirlemeye yardımcı olan bir ölçüdür. Yüksek NDVI değerleri genellikle sağlıklı ve yoğun bitki örtüsünü, düşük NDVI değerleri ise az veya sağlıksız bitki örtüsünü gösterir.
Ekili mi dikili mi olup olmadığını belirlemek için NDVI analizi kullanılabilir çünkü tarım alanlarında ekili bitkilerin yoğun bir şekilde büyümesi, genellikle yüksek NDVI değerleri ile ilişkilidir. Bu nedenle, bir tarım arazisinin NDVI haritası oluşturulduğunda, yoğun bitki örtüsü olan bölgeler genellikle ekili alanları işaret eder.
Agrovech, tarımsal verimliliği artırmak için yüksek çözünürlüklü drone haritalama, çift tarih arası karşılaştırma, drone izleme hizmeti ve etki analizi raporlaması sunmaktadır. Bu hizmetler, çiftçilere aylık ve haftalık taramalarla tarım arazilerinin detaylı haritalarını ve gelişim analizlerini sağlar. Ayrıca, ilaçlama ve gübrelemenin etkilerini inceleyerek verimliliği artırmak için gerekli bilgileri sunar
Ekili mi? değil mi? tespit etmek için
Uydu görüntülerinden elde edilen veriler kullanılarak NDVI haritası oluşturulur.
NDVI haritası incelenir ve yoğun yeşillik içeren bölgeler belirlenir. Bu bölgeler, potansiyel olarak ekili alanları temsil eder.
NDVI haritasındaki yoğun yeşillik içeren bölgeler, yerinde saha ziyaretleri veya diğer veri kaynaklarıyla karşılaştırılır ve doğrulanır.
Elde edilen veriler analiz edilir ve ekili ve ekili olmayan alanlar ayrılarak raporlanır.
Multispectral
Şekil 3. Yüksek Çözünürlüklü Görüntü (web formatına indrigenmiştir)
Şekil 4. Multispectral analiz ile toprak ve ekili alan ayrımı (Bitki çeşidine göre)
Şekil 5. Tarlanın belirlenen yüksek çözünürlüklü dijital ikizi
Multispectral bantlar
Şekil 6. Tarlanın Dijital ikizi ve multispecktral bantlar ile haritlaması
Şekil 7. Tarlanın Dijital ikizi ve multispectral bantlar sağlık haritalaması
ekili mi dikili değil mi tespit etmek için
Agrovech uygulamaları ile istediğiniz bilgilere zamanında ulaşacağınızdan emin olun. Web ve mobil uygulamalar aracılığıyla kolay erişim, güvenilir bir danışman olarak yetiştiricilerle doğrudan etkileşim kurmanıza olanak tanır.
Agrovech bilgi paneli size yetiştiricileriniz ve tarlaları hakkında bilgi sağlamak için sezgisel bir arayüz sunar. Paneli kullanarak en ilgili tarlalarınızı sıralayabilir, dikkat gerektirenleri önceliklendirebilir ve alınan önlemlerin sonuçlarını onaylayabilirsiniz.
Agrovech tarafından sağlanan verileri kullanarak tarım yönetiminin neredeyse her yönünü iyileştirin.
En fazla ilgi gerektiren tarlalara hizmet verin, doğru ürünü uygun oranda ve zamanında uygulamak için reçete planları oluşturun, sezonun başındaki alınan önlemlerin sonuçlarını doğrulayın veya bir sonraki büyüme döngüsü için etkili bir tarla yönetim planı oluşturun.
Portföyünüzdeki fırtına etkilerini hızlı ve doğru bir şekilde ölçün, talep sürecini %25 hızlandırın ve tazminat hesaplamalarını %5 optimize edin. Toprak örtüsünü ve toprağı segmente etmek için konvüzyonel sinir ağlarının kullanımında lideriz, böylece etkiyi bitki düzeyine kadar nicelendirebilirsiniz.
Multispectral bantlar
Şekil 8. Yüksek çözünürlüklü su hasarı haritası (Drone)
Şekil 8. Yüksek çözünürlüklü su hasarı haritası (yakınlaştırılmış)
Portföy ve bireysel çiftlik seviyesinde gerçek zamanlı risk verilerini sentezleyin. Agrovech’in bütünsel bakış açısı, yüksek çözünürlüklü görüntüler, IoT tarla sensörleri ve uydu tabanlı analitikleri birleştirerek verim riskini tahmin etmenize ve aksiyon almanıza yardımcı olur. Potansiyel ödemeleri hesaplayın, risk modellerini ayarlayın ve çiftçilere ürünlerini korumak için zamanında önerilerde bulunun.
Uydu ve drone teknolojileri, tarım sigortası alanında birçok avantaj sağlayabilir ve sigorta şirketlerine tarlaların durumu hakkında daha hassas ve güncel bilgiler sunabilir. İşte bu takibi gerçekleştirmek için kullanılabilecek yöntemler
Yüksek Çözünürlüklü Haritalama
Drone’lar, tarlaların yüksek çözünürlüklü haritalarını çıkarabilir. Bu haritalar, tarladaki bitki sağlığı, su durumu ve diğer önemli faktörleri belirlemek için kullanılabilir.
Zarar Tespiti
Drone’lar, doğrudan tarla üzerinde uçuş yaparak hasarlı alanları belirleyebilir. Örneğin, bir fırtına sonrasında oluşan hasarları tespit edebilirler.
Tarım arazilerinin NDVI analizi ve bitki örtüsü tespiti amacıyla yapılmıştır.
Mısır araştırma Enstititüsü Pamukova bölgesinde gerçekleştirilen bu çalışma, tarım arazilerinin NDVI analizi ve bitki örtüsü tespiti amacıyla yapılmıştır. Aşağıda çalışmanın ana hatları ve elde edilen bulgular yer almaktadır:
Pamukova bölgesindeki tarım arazilerine ait uydu görüntüleri ve drone ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler toplanmıştır.
NDVI Analizi: Toplanan veriler kullanılarak NDVI analizi yapılmıştır. Bu analiz, tarım arazilerinin bitki örtüsü yoğunluğunu ve sağlığını değerlendirmek için temel bir ölçüt olarak kullanılmıştır.
Bitki Örtüsü Tespiti: NDVI analizi sonuçlarına dayanarak, Pamukova bölgesindeki tarım arazilerindeki bitki örtüsü tespit edilmiştir. Yoğun yeşillik içeren bölgeler, potansiyel olarak ekili alanları temsil etmektedir.
Tespit edilen bitki örtüsü bölgeleri, saha ziyaretleri ve diğer kaynaklarla doğrulanmıştır. Bu doğrulama süreci, elde edilen sonuçların güvenilirliğini artırmıştır.
Agrovech’in yapay zeka sistemleri, tarım arazilerindeki ekili alanları yüksek doğrulukla tespit edebilmektedir.
Kullanıcı geri bildirimlerinin dikkate alınarak yapay zeka algoritmalarının sürekli olarak iyileştirilmesi gerekmektedir.
Mısır, Ayçiçeği, Buğday, Pamuk, Fasulye, Patates, Turp bitkilerinin analizleri için bizlere ulaşabilirsiniz.
Yapay Zeka Destekli Tarım Analiz Platformu
Sakarya Teknokent
Esentepe Mahallesi Akademiyolu Sokak Bina:2 ROSEM No:21
Uyduyu cebinize fiyatları yere indirdik. :)
Duyaroğlu Şirketler Grubu’ndan 2,2 Milyon dolarlık değerleme üzerinden yatırım aldık.